Na glavno vsebino
Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Merilne naprave in merjenje električne energije

Merilne naprave

Merilne naprave uporabnika morajo biti tehnološko usklajene z merilnim sistemom izvajalca nalog ELES, d.o.o., ki v soglasju za priključitev določi vrsto, tip in razred točnosti merilnih in krmilnih naprav ter mesto in način njihove namestitve. Vrsto in tip merilne, krmilne in komunikacijske opreme na merilnih mestih določa nabor merilne opreme.


ODKLOPNIK V ŠTEVCU ELEKTRIČNE ENERGIJE


Odklopnik je nameščen v števcu električne energije in odklopi električno energijo v primeru prekoračitve zakupljene moči zaradi preobremenitve v vaši elektroinštalaciji. Naprava bo v večini primerov prekoračitve zakupljene moči preprečila, da bi vaše glavne varovalke pregorele, razen v primeru kratkih stikov. V primeru izklopa odklopnika v števcu, ni potrebno klicati naše dežurne službe. Namesto tega lahko s pritiskom na tipko na vratih vaše priključno-merilne omarice oziroma neposredno na števcu električne energije sami izvedete ponovni priklop. Brez električne energije boste tako le kratek čas, hkrati pa glavne varovalke ne bo treba zamenjati.

Navodilo za odklopnik AM550 slika.png

Če je odklopnik števca v stanju pripravljen za ponovni vklop »Ready to connect« in na števcu utripa rumena led dioda, potem se lahko ponovno priklopite s tipko na števcu ali zunanjo tipko na omarici, ko na LCD zaslonu piše »ConnEct«. Pritisk na tipko naj bo daljši od 5 sekund oziroma dokler se na LCD zaslonu ne pojavi napis »EntEr«, takrat se tipka spusti. Če tipko držite več kot 10 sekund, je potrebno tipko sprostiti in postopek ponoviti (»ConnEct« na displeju, pritisk tipke, po 5 sekundah, ko se pojavi »EntEr« na displeju se tipka spusti). Vklop se izvrši po nekaj sekundah.


Koliko časa traja, da se limitirana vrednost spusti pod nastavljeno vrednost?


To je odvisno od velikosti prekoračitve, lahko tudi do 15 minut. Če zaradi preobremenitve pride do ponovnega izklopa odklopnika v števcu, je potrebno pred naslednjim poskusom vklopa števca počakati več minut in znižati porabo električne energije.


Stroške vzdrževanja števcev električne energije in pripadajoče merilne opreme nosi ELES, d.o.o.


Števci morajo biti vgrajeni na vidno in za uporabnika ter od ELES, d.o.o. pooblaščenim ljudem stalno dostopno mesto.


V nasprotnem primeru je treba na stroške imetnika soglasja za priključitev zagotoviti daljinsko odčitavanje z uporabo drugih tehnologij. Strošek zajema merilnih podatkov nosi ELES, d.o.o.


Merilne naprave na prevzemno-predajnih mestih pri uporabnikih s priključno močjo nad 43 kW oziroma z nazivno jakostjo omejevalca toka nad 3 x 63 A, morajo biti izvedene tako, da se zagotavlja:

  • merjenje in registracijo četrturnih vrednosti delovne in jalove energije;
  • prikaz obračunskih vrednosti;
  • daljinski prenos podatkov do ELES, d.o.o.

Potrebna oprema na merilnem mestu:

  • ustrezen multifunkcijski števec;
  • merilni transformatorji;
  • ustrezna komunikacijska naprava;
  • zagotovljena komunikacija za prenos merilnih podatkov.

Potrebna oprema v merilnem centru:

  • sistem za zajemanje merilnih podatkov;
  • baza merilnih podatkov;
  • orodja za obdelavo in posredovanje podatkov.