Na glavno vsebino
Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Kako ravnati z električno napeljavo in napravami po poplavi?

9. 8. 2023
Električne naprave, ki so bile poplavljene, predstavljajo veliko nevarnost za kratek stik in možnost električnega udara, saj je voda lahko prodrla v notranjost naprav. Aparate je potrebno fizično odklopiti od električne instalacije.


  1. V prvem koraku je nujno izklopiti električno napajanje naprav ter inštalacijo
  2. Naslednji korak je izklop vseh varovalk v razdelilcu. 
  3. Sledi ponovna vključitev vsake posamezne varovalke. V primeru, da se varovalka izklopi, je ne vključimo ponovno. To pomeni, da je okvara na instalaciji. 


V tem primeru lahko gre za naslednje okvare:

  • Vtičnice oziroma nekje tudi stikala so bila v vodi. Vtičnice je potrebno očistiti (jih odpreti) in sicer z vodo ter jih nato obvezno obrisati s krpo. Ko se to izvede, lahko ponovno poskusite z vklopom varovalke. Če varovalka drži, je vse v redu. Če varovalka ne drži, je potreben ponoven pregled in poseg.
  • V primeru, da so instalacije prekinjene ali potrgane, je potrebna sanacija in ne poskušajte z vklopom varovalk.


V primeru, da se iz instalacij pojavi neprijeten vonj, je potreben takojšen izklop varovalke ali FID stikala in poklicati strokovnjaka.


Gospodinjske aparate, ki so bili pod vodo, je potrebno najprej odklopiti od električne instalacije. Sledi obvezno čiščenje z vodo, lahko tudi po elektroniki, saj so tako ali tako bili pod vodo. Sledi brisanje in po možnosti izpih z zrakom. Preveriti je potrebno tudi umazanijo v delih kjer je elektronika zaščitena s pokrovi. Po končanem delu aparat pustite sušiti še vsaj dve uri predno ga priključite na električno omrežje. Če ne deluje, je aparat v okvari. Če niste sigurni, da to lahko opravite, potem raje pokličite strokovnjaka.


Kljub navidezni suhosti pa lahko ostanki vlage v notranjosti naprav še vedno predstavljajo tveganje za električni udar.