Na glavno vsebino
Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Moj elektro: sistem za enoten dostop do merilnih podatkov

3. 10. 2019

Elektrodistribucijska podjetja, združena v Gospodarskem interesnem združenju distribucije električne energije, so vzpostavila brezplačen enoten spletni portal Moj elektro - Sistem za enoten dostop do merilnih podatkov (SEDMp).

 

Uporabniki bodo lahko odslej dostopali do svojih merilnih podatkov ne glede na elektrodistribucijsko območje ali dobavitelja. Portal Moj elektro omogoča prijavo uporabnika v napredni merilni sistem in na podlagi njegove upravičenosti do podatkov merilnega mesta (lastnik/plačnik) pregled podatkov, kot so:

·        tehnična opremljenost merilnega mesta, ki je osnova za obračun električne energije,

·        mesečni obračunski podatki porabljene električne energije,

·        porabljena električna energija v preteklih dnevih v izbranem časovnem obdobju in

·        porabljena električna energija v 15-minutnih intervalih za pretekle dneve.

 

Prikaz podatkov o porabljeni električni energiji je odvisen od ustrezne tehnične opremljenosti merilnega mesta (napredni merilni sistem) in razpoložljivosti podatkov v naprednem merilnem centru posameznega elektrodistribucijskega podjetja. Uporabniki omrežja bodo preko portala dobili jasne informacije o lastni porabi električne energije in o tem, kako upravljati s porabo.

 

Portal je namenjen končnim uporabnikom (odjemalcem in proizvajalcem električne energije), ki do sedaj niso imeli možnosti centraliziranega dostopa do merilnih podatkov na svojih ali pooblaščenih merilnih mestih. Uporabniki bodo lahko na portalu z ustreznimi pooblastili dostopali tudi do podatkov drugih upravičencev.

 

Projekt pa se nadaljuje z razvojem storitev za upravičence do podatkov (dobavitelji, agregatorji, pooblaščenci) . Upravičenci bodo podatke pridobili s pomočjo elektronske izmenjave podatkov (B2B).  Preko portala je predvideno tudi informiranje končnih uporabnikov z ustrezno tehnično opremljenostjo merilnega mesta o kakovosti oskrbe z električno energijo.

 

Sistem za enoten dostop do merilnih podatkov predstavlja skupaj s sistemskimi števci, komunikacijskimi povezavami in naprednimi merilnimi centri elektrodistribucijskih podjetij del naprednega merilnega sistema. Portal je tako ena izmed storitev Enotne vstopne točke nacionalnega podatkovnega vozlišča, skladno z Energetskim zakonom.

 

Vsem uporabnikom portala Moj elektro je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija v trgovini Google Play (za uporabnike Android operacijskih sistemov), v kratkem pa tudi v App Store (za uporabnike iOS operacijskih sistemov).

moj elektro splet.png
MOJ ELEKTRO.png