Na glavno vsebino
Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Evropski projekt BD4OPEM

BD4OPEM_logo.png

V projektu BD4OPEM se bomo ukvarjali z razvojem in preizkušanjem analitičnih orodij na osnovi umetne inteligence, za obdelavo masovne količine podatkov, ki so na voljo distribucijskim operaterjem električne energije za namen izboljšanja spremljanja, delovanja, vzdrževanja in načrtovanja distribucijskih omrežij in s tem doprinesli dobrobit vsem deležnikom v verigi trgu z električno energijo.

 

Projekt BD4OPEM, ki poteka pod okriljem programa Horizon 2020, s pričetkom januarja 2020 in zaključkom junija 2023, je vreden 9,8 milijona evrov, od tega je sofinanciranih 8 milijona evrov. Poleg Elektra Celje sodeluje v projektu še en slovenski partner, Institut »Jožef Stefan«, preostali partnerji pa so iz Španije, Grčije, Francije, Švedske, Italije, Danske, Belgije in Turčije. Koordinator projekta je Universitat Politecnica de Catalunya iz Barcelone.

 

Elektroenergetski sektor je v zadnjem desetletju podvržen nagli digitalizaciji. Z uvedbo novih merilnih in informacijskih sistemov imamo zbrano veliko količino raznovrstnih podatkov iz katerih je potrebno pridobiti uporabno poslovno vrednost. Podatki, ki so zbrani iz različnih virov (SCADA, ADMS, GIS, AMI…), so strukturirani in nestrukturirani, v različnih formatih, njihove medsebojne relacije pa so po navadi kompleksne in včasih celo neznane. Trenutno se manjši del teh podatkov posamezno uporablja za vsako dnevne poslovne procese, pri čemer podatki še niso izkoriščeni v polni meri njihovega potenciala. V zadnjih letih se pojavlja trend podatkovnih integracij s katerim se spoprijemajo vsi operaterji elektroenergetskih sistemov po svetu. Ta pokriva področja preučevanja, čiščenja, upravljanja in povezovanja podatkov. Korak, ki sledi po podatkovni integraciji je določitev poslovnih primerov in razvoj primerne obdelave ter izrabe podatkov z metodami strojnega učenja ter umetne inteligence. Projekt BD4OPEM naslavlja ravno ta področja, kako kopico podatkov o katerih vemo zelo malo, uporabiti za boljše poslovne odločitve.

 

Namen projekta je vzpostaviti referenčno platformo, ki podpira skalabilno več-deležniško izmenjavo, obdelavo in upravljanje podatkov za elektroenergetski sektor. Platforma bo podpirala modularna in odprtokodna analitsko-podatkovna orodja za varno in učinkovito delovanje elektroenergetskih omrežij. Razvita orodja in storitve bodo z izrabo podatkov odražala realne pozitivne vplive na omrežje in trg z električno energijo. Zbrani podatki obdelani z ustreznimi metodami  bodo zagotavljali natančnejšo sliko realnega in napovedanega prihodnjega stanja omrežja s ciljem optimiziranja procesov obratovanja, vzdrževanja in načrtovanja omrežja in s tem izboljšanje zanesljivosti distribucijskega omrežja, vzpostavitvijo novih poslovnih praks, izrabo do sedaj zbranih podatkov za vzpostavitev podatkovnih storitev, ki bodo omogočale nadaljnji razvoj in digitalizacijo podjetij v elektroenergetskem sektorju ter pospešitev energetske tranzicije teh podjetij.

 

Rešitve oz. orodja razvita v sklopu projekta BD4OPEM bodo preizkušena v realnih pogojih na treh pilotnih lokacijah in sicer v Sloveniji, Španiji in Turčiji.

 

Spletna stran projekta: https://bd4opem.eu/