Na glavno vsebino
Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Projekt Flex4Grid

flex4grid_tr.png

Napoved kritične konične tarife KKT
V petek, 13. januarja 2023 predvidoma med 09:00 in 12:00 uro
eu_flag_tr2.png

 

Elektro Celje je kot član mednarodnega konzorcija, uspešno kandidiralo na razpisu evropskega programa za razvoj in raziskave Horizon 2020 s projektom Flex4Grid, ki se nanaša na rešitve, ki bodo omogočale upravljanje prožnosti uporabnikov, tako pri porabi, ka­kor tudi pri proizvodnji električne energije.


Projekt se je začel izvajati 1. januarja 2015, ko je bila podpisana pogodba z Evropsko komisijo. Pri projektu Flex4Grid sodeluje osem partnerjev, ki prihajajo iz Slovenije, Finske, Slovaške ter Nemčije in so mešanica institucij znanja oziroma raziskovalnih inštitutov, distributerjev električne energije ter industrijskih partnerjev. Med njimi so tudi trije iz Slovenije, kjer poleg Elektra Celje d.d. sodelujeta še podjetje Smart Com, d.o.o. in Inštitut »Jožef Stefan«. Projekt, katerega vrednost znaša nekaj manj kot 3,2 milijona evrov in ga Evropska komisija financira skoraj v celoti, bo trajal 36 mesecev, poteka pod koordinacijo finskega raziskovalnega inštituta VTT.

 

Evropski razvojni projekt Flex4Grid se osredotoča na razvoj odprtega tehnološkega sistema za upravljanje podatkov in zagotavljanje storitev, ki bodo omogočale upravljanje prožnosti uporabnikov distribucijskega omrežja, tako pri porabi, kakor tudi pri proizvodnji električne energije. Prožnost uporabnika pomeni, da je sposoben prilagajati porabo ali proizvodnjo potrebam drugih deležnikov v sistemu in bi bil lahko za svoje prilagajanje nagrajen. Elektrodistribucijska podjetja bodo lahko izrabila to prožnost za zniževanje koničnih obremenitev ter razkoraka med porabo in razpršeno proizvodnjo energije. Drugi oz. novi udeleženci pa bodo lahko na trgu električne energije ponujali svoje nove storitve na osnovi podatkov in odprtih vmesnikov tehnološkega sistema Flex4Grid.

 

Znotraj projekta bodo v drugi polovici leta 2017 postavljeni tudi trije glavni piloti in sicer dva v Nemčiji ter eden na distribucijskem področju Elektra Celje v katerega bo vključenih do 2.000 gospodinjskih odjemalcev električne energije.

 

Za dodatna vprašanja nam lahko pišete na: flex4grid@elektro-celje.si

 

 

 

konceptFlexGrid.png
Več o projektu >>
Untitled-13.png