Na glavno vsebino
Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Minister Bojan Kumer si je ogledal posledice poplav v Zgornji Savinjski dolini

10. 8. 2023
Danes si je stanje na terenu in posledice poplav v Savinjski dolini, ogledal Minister za okolje, prostor in energijo, mag. Bojan Kumer. Sestal se je s poveljnikom civilne zaščite za Zahodno Štajersko, g. Janezom Melanškom in predsednikom uprave Elektra Celje, mag. Borisom Kupcem. 

Na sestanku so se sestali tudi z Županom Občine Ljubno ob Savinji, g. Franjom Naraločnikom

Neurja, s katerimi smo se soočali že v sredini julija, so povzročila številne okvare na elektrodistribucijskem omrežju, zaradi česar je prišlo do prekinitev napajanja z električno energijo na več območjih po Sloveniji. Komaj smo posledice neurij odpravili, pa so v preteklih dneh Slovenijo zajele poplave, kakršnih ne pomnimo. Okvare na omrežju so velike, določen del omrežja je popolnoma uničen. Največ okvar smo imeli na srednjenapetostnem in nizkonapetostnem omrežju ter transformatorskih postajah. Ekipe elektromonterjev na terenu vlagajo velike napore v to, da so prekinitve napajanja z električno energijo čim krajše. Okvare na omrežju smo začeli odpravljati takoj, ko so vremenske razmere to dopuščale. 

Stanje na omrežju se iz dneva v dan izboljšuje, velika pohvala in zahvala vsem ekipam!

V Zgornji Savinjski dolini in na Koroškem je na prizadetih lokacijah bilo največ težav zaradi nedostopnosti terena ter nevarnosti sprožitve zemeljskih plazov.Na vseh lokacijah, kjer so se ekipe uspele prebiti, smo zagotovili zasilno oskrbo s pomočjo agregatov ali s pomočjo rezervnih napajanja. Do nekaterih področij, ki so odrezana od sveta, se žal še nismo prebili, saj čakamo pristojne (civilno zaščito, gasilce, vojsko), da zagotovijo prehod. Trenutno so na terenu vse razpoložljive ekipe s tehnično operativo, logistiko in podizvajalci. Pri transportu materiala in oseb nam je v pomoč prišel helikopter URSZR, ki nam je v nedostopno dolino Koprivne prepeljal material in zaposlene za postavitev in sanacijo 500 metrov srednjenapetostnega voda. S tem smo omogočili napajanje Črne na Koroškem, doline Koprivne, Tople in Bistre.

Prav tako smo s kablovodom vzpostavili napajanje Solčave in Luč. S tem smo lahko sprostili agregate in odjemalce napajamo preko distribucije. Iz smeri Ljubnega proti Lučam smo postavili 2 km novega srednjenapetostnega kablovoda in s tem omogočili napajanje kraja Struge in Konjskega vrha. Danes smo postavili še 800m kablovoda proti Lučam. S tem smo omogočili napajanje Luč tudi iz smeri Nazarje – Ljubno.

Preko agregatov napajamo še področje Podvolovjeka in delno dolino Rastk, ki pa je še vedno delno nedostopna. Pomoč pri odpravi okvar so nam ponudili tudi iz drugih distribucijskih podjetij, Elektro Primorska, Elektro Ljubljana in Elektro Maribor. 

Pri odpravi posledic in ponovni vzpostavitvi oskrbe z električno energijo so zaposleni in zunanji izvajalci vložili izjemne napore. Ponosni smo na njihov odziv in predanost, predvsem pomembno pa je, da je bilo delo opravljeno varno. 


Obisk ministra Kumra 1.jpg
Obisk ministra Kumra 3.jpg
Obisk ministra Kumra 2.jpg