Na glavno vsebino
Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek, na delovnem obisku v Elektru Celje

25. 5. 2018

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek, si je v okviru delovnega obiska na Koroškem, ogledal novo stikališče v RTP Ravne.

 

Zaradi zagotavljanja nemotene in kakovostne oskrbe z električno energijo in zaradi povečanega odjema podjetij TAB Mežica v Žerjavu in Črni na Koroškem, ter podjetja LEK na Prevaljah, družba Elektro Celje gradi dva kablovoda (kablovod 2x20 kV RTP Ravne – RP Mežica in kablovod 20 kV RTP Ravne – TP LEK). Investicija izgradnje kablovodov bo predvidoma zaključena jeseni 2018, celotna investicija pa znaša tri milijone evrov.

 

Elektro Celje podjetji TAB v Mežici in LEK v Prevaljah napaja z električno energijo iz razdelilne transformatorske postaje (RTP) 110/20 kV Ravne, kjer obratujeta dva transformatorja, vsak moči 31,5 MVA. 20 kilovoltno stikališče v RTP Ravne zaradi zasedenosti ni imelo več prostih celic za priklop novih kablovodov, zato smo v letu 2017 s tem namenom razširili 20 kilovoltno stikališče. V ta namen smo dogradili tako imenovani sektor IV z osmimi dodatnimi celicami. Pri tem smo razširili tudi stikališče končne točke priklopa kablovodov 2x20 kV RTP Ravne – RP Mežica v RP Mežica. V RP Mežica smo dogradili dve dodatni 20 kilovoltni celici. V celicah so vgrajeni tehnološko najsodobnejši vakuumski odklopniki, ki zagotavljajo visoko zanesljivost obratovanja. Investicija razširitve stikališč v RTP Ravne in RP Mežica je znašala 350.000 EUR.

 

Z načrtovanjem investicije izgradnje kablovodov in razširitve stikališča smo v Elektru Celje pričeli v letu 2016, potem, ko z obstoječimi daljnovodi nismo mogli zagotoviti potreb po povečanem odjemu električne energije in zaradi nastalih zapletov pri umeščanju daljnovoda 2x110 kV Ravne – Mežica.

 

V Elektru Celje se zavedamo, da investicije, ki jih družba izvaja, prispevajo k dobremu okolju in pogojem za razvoj gospodarstva. S tem namenom si je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek, danes tudi ogledal stikališče v RTP Ravne in v Mežici opravil delovni sestanek na temo elektroenergetskih investicij na Koroškem.

 

Gospodarski minister se je ob obisku Koroške seznanil z reševanjem vse večjega, predvsem industrijskega odjema električne energije v Mežiški dolini in z drugimi regijskimi projekti. Po obisku je ocenil, da v regiji vidi kar nekaj napredka, odkar jo je prvič obiskal kot minister.

Razdelilna transformatorska postaja Ravne
Razdelilna transformatorska postaja Ravne
IMG_E4952.JPG
IMG_E4955.JPG
Ogled stikališča v RTP Ravne
Ogled stikališča v RTP Ravne
Delovni sestanek v Mežici
Delovni sestanek v Mežici