Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
Show menu

Slovesna podelitev priznanj PRSPO 2016

22. 3. 2017

V Kongresnem centru Brdo pri Kranju je 21. marca 2017 potekala slovesna podelitev priznanj RS za poslovno odličnost (PRSPO) za leto 2016.

 

Priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost (v nadaljevanju PRSPO) predstavlja najvišje državno nagrado za dosežke na področju kakovosti poslovanja, kot rezultata razvoja znanja in inovativnosti. Podeljuje se na podlagi merila in metodologije, ki je vzpostavljena po vzoru evropske nagrade za odličnost iz Bruslja, enako kot v ostalih državah evropske unije.

Vladni program priznanja Republike Slovenije za poslovno odličnost se skladno z zakonom izvaja od leta 1998 in spodbuja podjetja k doseganju globalne konkurenčnosti, javnim inštitucijam pa nudi orodje za izboljšanje učinkovitosti poslovanja.

 

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, ki je med drugim povedal, da je globalni trg  po gospodarski krizi, ko se ponovno odpira in cveti neizprosen, zato je potrebno za uspeh ponuditi mnogo več, kot pred leti. Imeti je treba jasno vizijo, postavljeno jasno strategijo ter jasne merljive cilje. Zato je sedaj čas, da tudi s pomočjo preizkušenega evropskega modela EFQM preobrazimo naša podjetja, se osredotočimo na njihovo rast in dobiček ter uporabljamo denarni tok in se tako izognemo ponovitvi napak izpred krize. Ključno vodilo pri tem pa nam mora vsem biti sodelovanje, vzpostavljanje zaupanja in izmenjave dobrih praks.

Slavnostni govornik se je ob zaključku govora zazrl tudi na stanje in razširjenost modela EFQM v širšem družbenem okolju v Sloveniji, o čemer nam govorijo tudi pozitivne zgodbe vseh letošnjih finalistov ter poudaril, da se v zadnjem letu v Sloveniji na področju gospodarstva delajo veliki koraki in razvojni preobrati, ki nam morajo vlivati optimizem.

 

Tudi letos so bili na podlagi Distribucijske pogodbe med Uradom RS za meroslovje in EFQM iz Bruslja podeljeni mednarodno veljavni certifikati "Prepoznani odličnosti«.

 

Pridobitev mednarodno veljavnih certifikatov, ki jih izdaja EFQM je izjemnega pomena, saj predstavlja udejanjanje globalnih kriterijev Modela odličnosti EFQM v Sloveniji in priznava dosežke navedenih organizacij v mednarodnem merilu ter predstavlja njihovo konkurenčno prednost pri preboju na tuje trge. S tem se odpirajo nove poslovne priložnosti za dvig konkurenčnosti tako posameznih dobitnic certifikata, kot tudi slovenskega gospodarstva v celoti.

 

Diplome je finalistom podelil predsednik Odbora PRSPO, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, ki je ob svojem nagovoru poudaril, pozitiven trend, ki ga na nacionalnem priznanju za poslovno odličnosti beležimo ravno iz gospodarstva, kar kaže na vse večje zavedanje managerjev o pomenu poslovne odličnosti za doseganje uspešnosti poslovanja in konkurenčne prednosti pred drugimi. Delovanje po modelu poslovne odličnosti predstavlja večjo poslovno učinkovitost, ki daje temelje uspešnosti na mikro in makro nivoju gospodarstva. Tako se povečuje konkurenčnost celotne družbe in omogoča boljše življenje vseh državljanov.