Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
Show menu

Štorklji na Ljubečni sta dobili varnejši dom

18. 2. 2016

Elektro Celje d. d. je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Ljubečna, Mestno občino Celje in Zavodom RS za varstvo narave v četrtek, 18. 2. 2016, prestavil gnezdo edinega para bele štorklje na Ljubečni na nov drog brez golih električnih vodnikov.

Ob tem je Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Ljubečna pripravil tudi predstavitev štorklje in njenih značilnosti kot tudi njihov prehranjevalni habitat. Bela štorklja je zavarovana vrsta v Sloveniji in čeprav se je v zadnjih dvajsetih letih njihovo število povečalo, je štorklja še vedno ranljiva vrsta. Pri nas gnezdi okrog 200 parov, največ jih je v severovzhodni Sloveniji.

 

Na Ljubečni par belih štorkelj gnezdi zadnji dve leti. Gnezdo, ptici in mladiči so krajane tako povezali med seboj, da sami pravijo, da so imele štorklje prednost pred vsemi aktualnimi novicami kraja in države. Da bi se letos štorklji vrnili v varnejši dom, smo gnezdo prestavili iz sedanjega dotrajanega električnega droga z golimi električnimi vodniki na nov drog s samonosnim kabelskim snopom. Tako smo izločili vsakršno možnost dotika štorklje z napetostjo. V prihodnjih letih je predvideno umeščanje novih distribucijskih vodov v zemeljski izvedbi in ne več v nadzemni izvedbi, kot je sedaj. Drog bo kljub vsemu ostal kot oporišče za gnezdo belih štorkelj.

 

Štorklje pa imajo tudi širši pomen – so znanilke dobro ohranjene narave, ki za svoj obstoj potrebujejo bližino travnikov, polj in mokrišč, pa tudi znanilke sreče, rojstva in blagostanja.