Klicni center: 03 42 01 180 (7.00-15.00)
Prijava okvar: 03 42 01 240 (24 ur/dan)
Spletna pomoč
Vprašajte nas
Show menu

Vključevanje Elektra Celje v projekte Evropske unije

28. 9. 2015

Podjetje Elektro Celje, d.d. je kot član mednarodnega konzorcija, uspešno kandidiralo na razpisu evropskega programa za razvoj in raziskave Horizon 2020.

 

Projekt se je začel izvajati 1. januarja letos, ko je bila podpisana pogodba z Evropsko komisijo. Pri projektu Flex4Grid sodeluje osem partnerjev, ki prihajajo iz Slovenije, Finske, Slovaške ter Nemčije in so mešanica institucij znanja oziroma raziskovalnih inštitutov, distributerjev električne energije ter industrijskih partnerjev. Med njimi so tudi trije iz Slovenije, kjer poleg Elektra Celje d.d. sodelujeta še Inštitut »Jožef Stefan« in podjetje Smart Com, d.o.o..
Projekt, katerega vrednost znaša nekaj manj kot 3,2 milijona evrov in ga Evropska komisija financira skoraj v celoti, bo trajal 36 mesecev, koordinira pa ga Markus Taumberger iz finskega raziskovalnega inštituta VTT.


Evropski razvojni projekt Flex4Grid se osredotoča na razvoj odprtega tehnološkega sistema za upravljanje podatkov in zagotavljanje storitev, ki bodo omogočale upravljanje prožnosti uporabnikov distribucijskega omrežja, tako pri porabi, kakor tudi pri proizvodnji električne energije. Prožnost uporabnika pomeni, da je sposoben prilagajati porabo ali proizvodnjo potrebam drugih deležnikov v sistemu in bi bil lahko za svoje prilagajanje nagrajen. Elektrodistribucijska podjetja bodo lahko izrabila to prožnost za zniževanje koničnih obremenitev ter razkoraka med porabo in razpršeno proizvodnjo energije. Drugi oz. novi udeleženci pa bodo lahko na trgu električne energije ponujali svoje nove storitve na osnovi podatkov in odprtih vmesnikov tehnološkega sistema Flex4Grid.


Elektro Celje se bo v projekt vključevalo s poligonom, na katerem se bo preizkušalo uvajanje fleksibilnosti odjemalcev na trgu z električno energijo v Evropi.